وقتی صحبت از اتومبیل میشود، خودرو های دارای گیربکس اتوماتیک، یک انتخاب عالی و بی دردسر برای رانندگان محسوب میشوند. جعبه دندههای خودروهای اتوماتیک از لحاظ طراحی و عملکرد بسیار متفاوت هستند. ما در شیراز گیربکس، بهترین خدمات مرتبط به خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک را به شما ارائه میدهیم.

تفاوت گیربکس اتوماتیک با گیربکس عادی
دو تفاوت مهم بین خودرو هایی که دارای گیربکس اتوماتیک هستند و خودرو هایی که گیربکسشان اتوماتیک نیست، وجود دارد.
- اول اینکه، در خودروهایی که دارای دنده اتوماتیک هستند؛ پدال کلاج وجود ندارد.
- و دوم، در خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک، تعویض دنده به صورت دستی صورت نمیگیرد.
در گیربکسهای اتوماتیک، کافیست راننده دنده را در حالت حرکت قرار دهد، تا خودرو به صورت اتوماتیک حرکت کند. عمل تعویض دنده در این نوع خودروها به صورت اتوماتیک انجام میشود.
همانطور که گفته شد، عملکرد دندههای اتوماتیک با دندههایی که به صورت دستی و به وسیله انسان صورت میگیرند، کاملا متفاوت است. با وجود اینکه هر دو این دندهها یک نتیجه را حاصل میکنند؛ اما بد نیست شما با نحوه عملکرد هر کدام از آنها آشنا شوید.
چرخ دنده سیاره ای

گیربکسهای اتوماتیک به وسیله سیستم چرخ دنده سیارهای عمل میکنند. چرخ دندههای سیارهای شامل دو بخش ورودی و خروجی هستند:
- خروجی از حامل چرخ دندههای سیارهای گرفته میشود.
- دو ورودی هم به دنده خورشیدی و دنده رینگی متصل میشوند.
این چرخ دندهها به صفحه حامل چسپیدهاند و با بخش داخلی (چرخ دندههای داخلی یا رینگی) تماس دارند. به دلیل وجود حالت خاص از چیدمان چرخ دندهها، این مجموعه به شدت سفت است.
شافت خروجی به چرخ دندۀ داخلی (رینگی) متصل است و سبب میشود که صفحۀ حامل در حالت سکون باقی بماند. چرخ دندۀ سیارهای سمت راست پایینتر از چرخ دندۀ سیارهای سمت چپ قرار میگیرد.
چرخ دندۀ سمت راست با چرخ دندۀ داخلی درگیر نمیشود و تنها با چرخ دندۀ سیارهای دیگر درگیر است. چرخ دندۀ سیارهای سمت چپ با چرخ دندۀ داخلی درگیر است. چرخ دندههای سیارهای کوچکتر تنها با چرخ دندۀ خورشیدی کوچک درگیرند و چرخ دندههای سیارهای بزرگ با چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر و سایر سیارههای کوچکتر درگیر میشوند.

در گیربکسهای اتوماتیک ارتباطی به صورت مستقیم بین شفت ورودی و شفت خروجی وجود ندارد. بجای آن، یک شفت میانی بین این دو شفت قرار میگیرد.
پَک کلاج در میان شفت ورودی و میانی قرار دارد. اجزای این پَک به صورت فشرده کنار هم قرار میگیرند. در دنده یک، پَک کلاج فشرده شده و شفت ورودی و میانی به یکدیگر متصل میشوند. اگر پَک کلاج دوم فشرده شود؛ باعث متصل شدن دنده رینگی در محفظه نگهدارنده قفل میشود و در نتیجه دنده رینگی ثابت میشود.

کاربرد مجموعۀ چرخ دندههای سیارهای
- یک جفت تسمۀ مهار که اجزای چرخ دندۀ سیارهای را قفل میکند.
- یک سیستم هیدرولیک که کلاچ و تسمه مهارها را کنترل میکند.
- یک پمپ روغن بزرگ برای به حرکت درآوردن روغن درون سیستم انتقال قدرت
اجزای اصلی چرخ دنده سیارهای:

- چرخ دندۀ خورشیدی
- چرخ دندههای سیارهای و صفحۀ حامل آنها
- چرخ دندۀ داخی (رینگی)
چرخ دنده سیارهای مرکب
در یک جعبه دنده خودکار استاندارد به طور معمول دو مجموعۀ چرخ دندۀ سیارهای قرار داده شده است که به طور کلی به آن، چرخ دندۀ سیارهای مرکب میگویند. نحوۀ عملکرد چرخ دنده سیارهای مرکب درست شبیه چرخ دندۀ سیارهای ساده است و تنها تفاوت در مقدار چرخ دندههای آن است.
چرخ دندۀ سیارهای مرکب متشکل از یک چرخ دندۀ داخلی ( رینگی ) که همیشه به عنوان خروجی عمل میکند، دو چرخ دندۀ خورشیدی و دو سری چرخ دندههای سیارهای است.
نسبت دنده در چرخ دندۀ سیارهای:

چرخ دندۀ رینگی یک مجموعۀ سیارهای 72 دندانهای دارد و چرخ دندۀ خورشیدی آن نیز دارای 30 دندانه است. قفل کردن همزمان هریک از چرخ دندهها باعث تولید نسبت 1:1 میشود.
توجه داشته باشید که اولین نسبت دنده در جدول بالا یک نسبت کاهنده است، به این معنی که سرعت خروجی از سرعت ورودی کمتر است. نسبت دوم یک نسبت افزاینده است به این معنی که سرعت خروجی از سرعت ورودی بیشتر است. آخرین نسبت هم یک نسبت کاهنده در خلاف جهت چرخش شافت ورودی است.
نسبت دنده

در سیستمهای مکانیکی از چرخ دندهها برای تغییر سرعت یا جهت دوران شافتها استفاده میشود. برای این منظور حداقل دو چرخ دنده که دندانههایشان با یکدیگر درگیرند روی شافتهای ورودی و خروجی نصب میشوند.
دندههای گیربکس اتوماتیک
دنده یک:
در دنده یک، چرخ دندۀ خورشیدی کوچکتر توسط توربین موجود در مبدل گشتاور به صورت ساعتگرد میچرخد. صفحۀ حامل سعی میکند به صورت پاد ساعتگرد بچرخد، اما توسط کلاچ یک طرفه ( که تنها اجازۀ چرخش به صورت ساعتگرد را میدهد )، در حالت سکون باقی میماند و چرخ دندۀ داخلی ( رینگی ) خروجی را منتقل میکند.
چرخ دندۀ کوچک 30 دندانه و چرخ دندۀ داخلی 72 دندانه دارد. بنابراین نسبت دنده برابر است با:
با این حساب جهت خروجی مخالف جهت ورودی است، اما در حقیقت جهت چرخش خروجی با جهت چرخش ورودی یکسان است و دلیل آن در استفاده از چرخ دندۀ سیارهای مرکب نهفته است.
چرخ دندههای سیارهای اول با چرخ دندههای سیارهای دوم درگیر هستند که سری دوم چرخ دندۀ داخلی را میچرخاند این ترکیب سبب معکوس شدن جهت حرکت میشود.
همچنین میتوانید ببینید که این امر میتواند سبب گردش چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر شود، اما به این دلیل که کلاچ قرار گرفته در این بخش آزاد است، چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر میتواند آزادانه در خلاف جهت چرخش توربین بچرخد.
دنده دو:
برای دستیابی به نسبت دنده دو مجموعۀ چرخ دندۀ سیارهای توسط یک صفحۀ حامل معمولی به یکدیگر متصل میشوند. اولین مرحله از حامل، از چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر به عنوان چرخ دندۀ داخلی استفاده میکنند. بنابراین مرحلۀ اول شامل چرخ دندۀ خورشیدی (چرخ دندۀ خورشیدی کوچکتر)، صفحۀ حامل و چرخ دندۀ داخلی (چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر) خواهد بود.
فرمول محاسبۀ نسبت دنده دو به صورت زیر است:
این نتیجه به این معناست که صفحۀ حامل به ازای هر دور چرخش چرخ دندۀ خورشیدی کوچک 2.2 دور میزند. در مرحله دوم صفحۀ حامل به عنوان محرک برای مجموعۀ چرخ دندۀ سیارهای دوم عمل میکند. چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر که در حالت سکون نگه داشته میشود، به عنوان چرخ دندۀ خورشیدی و چرخ دندۀ داخلی به عنوان چرخ دندۀ متحرک عمل میکند.
در این مرحله خواهیم داشت:
دنده سه:
بیشتر جعبه دندههای خودکار در دندۀ سوم نسبت دندۀ 1:1 تولید میکنند، همانطور که قبلتر اشاره شد، برای بدست آوردن نسبت 1:1 کافی است دو چرخ دنده از سه چرخ دندۀ سیستم سیارهای را به یکدیگر قفل کنیم. در جعبه دندههای خودکار تنها کافی است کلاچ هایی که چرخ دندههای خورشیدی را به توربین قفل میکنند را درگیر کنیم.
اگر هر دو چرخ دندۀ خورشیدی به یک سمت بچرخند، چرخ دندههای سیارهای قفل میشوند چرا که آنها تنها میتوانند در خلاف جهت یکدیگر بچرخند. این کار باعث میشود چرخ دندۀ داخلی به چرخ دندههای سیارهای قفل شود و کل مجموعه با هم شروع به چرخش کنند و نسبت 1:1 تولید شود.
آخرین دنده (Overdrive)
اوردرایو به این معنی است که سرعت چرخش شافت خروجی از سرعت چرخش شافت ورودی بیشتر است. در این سیستم انتقال قدرت، رسیدن به اوردرایو دستیابی به دو هدف به صورت همزمان است. بعضی از خودروها برای افزایش بازدهی مکانیزمی دارند که مبدل گشتاور را قفل میکند و تمام قدرت خروجی موتور به صورت مستقیم به جعبه دنده منتقل میشود.
در گیربکس اتوماتیک، هنگامی که اوردرایو درگیر میشود، یک شافت که به پوستۀ مبدل گشتاور متصل است ( و پوستۀ به فلایویل موتور پیچ میشود ) توسط کلاچ به صفحۀ حامل متصل میشود.
چرخ دندۀ خورشیدی کوچک هرز میچرخد و چرخ دندۀ خورشیدی بزرگ توسط تسمۀ مهار در حالت سکون نگهداشته میشود. در این حالت صفحۀ حامل محرک، چرخ دندۀ خورشیدی ثابت و چرخ دندۀ داخلی متحرک است. بنابراین در این حالت نسبت دنده برابر است با:

در نتیجه به ازای هر دو سوم چرخش موتور، شافت خروجی یک دور میزند. اگر موتور 2000 دور در دقیقه کار کند، سرعت شافت خروجی در این حالت برابر 3000 دور در دقیقه است که این سبب میشود خودرو بتواند با سرعت در آزادراهها حرکت کند و دور موتور نیز خوب باقی بماند.
دنده عقب
عملکرد دنده عقب بسیار شبیه عملکرد دنده اول است و تنها تفاوتش این است که در دنده عقب به جای آن که چرخ دندۀ خورشیدی بزرگتر به حرکت در آید، چرخ دندۀ خورشیدی کوچکتر به صورت هرزگرد در خلاف جهت میچرخد.
صفحۀ حامل توسط تسمۀ مهار به پوسته ثابت میشود. نسبت دنده در دنده عقب اندکی کمتر از نسبت دنده در دندۀ یک است.
وظیفۀ جعبۀ دنده خودکار
- اگر خودرو در دندۀ اوردرایو قرار بگیرد، سیستم انتقال قدرت به طور خودکار براساس سرعت خودرو و میزان فشرده شدن پدال گاز دنده را انتخاب میکند.
- با فشردن ناگهانی پدال گاز تا انتها، جعبه دنده به طور خودکاریک مرحله دنده معکوس انجام میدهد.
- اگر جعبه دنده را در دنده دو قرار دهیم، تعویض به دندۀ بالاتر یا پایینتر انجام نخواهد شد مگر آن که به صورت دستی دنده را حرکت دهید.
تسمههای مهار در گیربکس اتوماتیک

در جعبه دندۀ تصویر بالا دو تسمۀ مهار وجود دارد. در یک جعبه دنده، تسمههای مهار در حقیقت بندهایی فولادی هستند که دور محفظۀ چرخ دندهها قرار گرفته و به پوسته متصلاند. این تسمهها توسط سیلندرهای هیدرولیکی موجود در جعبه دنده فعال شده و عمل میکنند.
نحوه عملکرد گیربکس دنده دستی

گیربکسهای دنده دستی مانند گیربکسهای اتوماتیک، از چرخ دندهها برای تغییر دنده استفاده نمیکنند. گیربکسهای دنده دستی به وسیله یک کمربند به یکدیگر متصل شدهاند، که با جا به جایی دنده توسط راننده تغییر میکنند. در گیربکسهای دنده دستی یک قرقره به موتور، و قرقرهای دیگر به گیربکس متصل میشود و کمربند، نیرو را بین آنها منتقل میکند.
انتقال از گیربکس دستی به اتوماتیک

قبل از اینکه شروع کنی
قابل توجهترین تفاوت بین خودرو دستی و اتوماتیک میزان درگیری راننده برای حرکت خودرو است. همانطور که اکثر مردم این موضوع را میدانند، اتومبیلهای دستی دارای سه پدال، کلاچ، ترمز و گاز هستند و راننده مجبور است برای حرکت و سرعت خودرو دندهها را تعویض کند. سرعت خودرو به حالت دندهای که در آن قرار داریم بستگی دارد. ما با جا به جایی دستی این دندهها، سرعت خودرو را تعیین میکنیم.
یک گیربکس اتوماتیک خودش دنده را برای شما عوض میکند. به این ترتیب فقط دو پدال ترمز و گاز دارد. همچنین در این حالت مانند دندههای دستی، یک میله دنده وجود دارد. اما به جای چرخ دنده دارای تنظیمات Drive ،Reverse ، Neutral و Park است. حرکت بین این تنظیمات نیازی به گرفتن کلاچ ندارد و این پروسه به صورت اتوماتیک طی میشود.
تنظیم پا روی پدال
شاید استفاده از پای چپ برای ترمزگیری و پای راست برای شتاب گرفتن منطقی به نظر برسد. با این حال، این کار توصیه نمیشود مگر اینکه سازگاری روی ماشین خود داشته باشید و یا اختلالی وجود داشته باشد که مجبور باشید این کار را انجام دهید. ما توصیه میکنیم فقط با استفاده از یک پا برای حرکت بین پدالها عادت کنید، به این خاطر که فشار دادن همزمان هر دو به پایین میتواند خطرناک باشد و به خودرو آسیب وارد کند.
همچنین لازم به یادآوری است که وقتی پای خود را از روی پدال ترمز بردارید، اتومبیلهای دارای جعبه دنده اتوماتیک به جلو حرکت میکنند یا اصطلاحأ “خزش” میکنند.
وقت گذاشتن برای یادگیری
خودروهای اتوماتیک عالی هستند. رانندگی با این نوع خودروها راحت تر و بدون دردسر است. همچنین میتواند برای افرادی که دارای معلولیت هستند عالی باشد، زیرا نیازی به استفاده از پدال کلاچ پایه دار ندارند. نکته اصلی انتقال از گیربکس دستی به اتوماتیک، زمان گذاشتن و صبور بودن برای عادت به نحوه کار با آن است. ممکن است نیاز به برخی از تمرینات باشد که یاد بگیرید چگونه از عملکرد “خزش” استفاده کنید.
گیربکس اتوماتیک هشت سرعته

گیربکس اتوماتیک هشت سرعته توسط شرکت ZF تولید شد. هدف شرکت ZF از تولید گیربکس اتوماتیک هشت سرعته، تمرکز بر روی افزایش سرعت نبود، بلکه بیشتر تمرکز خود را بر روی کاهش مصرف سوخت قرار داده است.
گیربکس اتوماتیک هشت سرعته 8 HP، نمونه ای از گیربکس هشت سرعته است که سبکتر طراحی شده و استانداردهای بروزی را شامل میشود، از جمله:
- انعطاف پذیری
- کارایی و صرفه جویی اقتصادی
این یک نمونه عالی از چگونگی ایجاد قدرت نوآوری در طراحی کلاسیک محسوب میشود.
توانایی این گیربکس بسیار وسیع است که حتی جایگزین واحدهای دو کلاچه هم شده است. تغییرات رضایت بخش در گیربکس اتوماتیک هشت سرعته به علت عوامل کیفیت موتورهای الکتریکی آن است.
این گیربکس اتوماتیک شامل چهار مجموعه چرخ دنده های سیارهای، سه کلاچ و چند دیسک و دو ترمز است که به گیربکس اتوماتیک این امکان را میدهد تا درجه کارایی خود را افزایش دهد.
سرویس ساعتی گیربکس

ساعتی گیربکس یا valve body یکی از اجزای اصلی گیربکس اتوماتیک است. این قطعه دارای پیچ و خمهایی است که از دریچهها، راههای عبور و سلونوئیدها تشکیل شده و مایعات انتقال را به جایی که برای تعویض دنده لازم است هدایت میکند. همه سیستمهای انتقال اتوماتیک، دارای دریچههایی هستند که به عنوان “مغز” گیربکس عمل میکند.
از انواع مختلف ساعتی گیربکس، میتوان به “سیستم الکترونیکی ECT” (انتقال الکترونیکی کنترل شده) و “بدنه شیر هیدرولیکی” اشاره کرد.
گیربکس CVT
CVT مخفف Continuously Variable Transmission یا انتقال مداوم متغیر است. این نوع از گیربکس، نوعی گیربکس تک سرعته اتوماتیک به حساب میآید.
جعبه دندههای با نوع CVT در خودروهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. اندازه جمع و جور، سادگی در ساخت و مقرون به صرفه بودن گیربکس CVT، باعث شده آن را بیشتر در خودروهای کوچک به کار ببرند.
گیربکس CVT چگونه کار می کند؟
یک گیربکس CVT طراحی به نسبت سادهای دارد. این نوع گیربکس، از دو قرقره مخروطی شکل و یک کمربند V شکل که در محور آنها قرار میگیرد، تشکیل شده. کمربند V شکل، آن دو قرقره را به یکدیگر متصل میکند. از بین این دو قرقره یکی به موتور و دیگری به چرخها متصل میشود.
با فشردن پدال گاز، موتور دور میگیرد و مخروطی اول با توجه به میزان نیرویی که وارد شده شروع به حرکت میکند. مخروط دوم به شکلی تنظیم میشود تا کمربند محرک، فشار را حفظ کند، و این همان چیزی است که میزان شتاب گیری خودرو را تعیین میکند.
وقتی که دو مخروط به طور مستقل از هم حرکت میکنند، به این معنی است که هیچ نسبت دنده مشخصی وجود ندارد. با این تفاصیل، جعبه دنده CVT در واقع یک واحد تک سرعته با نسبت دنده بی نهایت است.
بین گیربکس CVT و گیربکس اتوماتیک AM کدام یک بهتر است؟
از مزایای گیریکس CVT توانایی تغییر مداوم نسبت دنده آن است. این بدان معنی است که موتور هرچه سرعت آن را افزایش دهد، همیشه در اوج کارایی خود عمل می کند. CVT ها معمولاً مصرف سوخت بهتری دارند، به ویژه هنگام رانندگی در شهر.
برخی از کارشناسان بر این باوراند که بیشتر اتومبیلهای مجهز به گیربکس CVT سواری نرمتری نسبت به خودروی مشابه با اتوماتیک معمولی ارائه میدهند. معنی آن این است که در مواقعی که اتومبیل به نیروی اضافی نیاز دارد هیچ تغییر ناگهانی در کاهش نیرو رخ نمیدهد و درگیری دنده ها که بیشتر در خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک معمولی حس میشود را احساس نمیکنید.
CVT نسبت به گیربکسهای اتوماتیک سنتی سبکتر است و این در کنار عملکرد نرمتر به بهبود بازده سوخت خودروهایی که مجهز به گیربکس CVT هستند کمک میکند.
یکی دیگر از مزایای گیربکس های CVT این است که به دلیل کمبود دنده، یافتن و حفظ نسبت گشتاور ایده آل برای خودروهای CVT نیز آسان تر است.
علل خرابی گیربکس اتوماتیک
عدم تعویض حالت گیربکس در زمان حرکت: از تعویض حالت گیربکس (P, R, N, D) در زمان حرکت خودداری کنید. درصورتیکه قبل از تعویض حالت دنده، کاملاً به حالت سکون درآمده و ترمز را فشار دهید؛ بدون تردید این عمل به خودرو شما آسیب خواهد رساند.
در زمان گاز دادن، حالت Drive را انتخاب نکنید: هرگز به بهانهی شتاب اولیه بیشتر، در زمان گاز دادن حالت (Drive) را انتخاب نکنید. نگهداشتن پدال گاز در وضعیت خلاص و سپس انتخاب D برای راه افتادن میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به گیربکس اتوماتیک خودروی شما وارد نماید.
در حالت خلاص رانندگی نکنید: خلاص کردن گیربکس اتوماتیک در سراشیبی، باعث کاهش مصرف سوخت خودروی شما نخواهد شد. خودروهای دنده اتوماتیک بهاندازهای هوشمند هستند، که در سرازیری سوخترسانی را به موتور کم کرده. این کار موجب کاهش در مصرف سوخت میشوند.
عدم توجه به روغن گیربکس: روغن گیربکس برای تحمل یا ماندگاری دنده بسیار مهم است. از جنبههای مهم روغن کاری، حجم روانکاری است که به هر چرخ دنده و یاتاقان میرسد.
گیربکس اتوماتیک جک
کمپانی جی ای سی (Jianghuai Automobile Co) که به اختصار JAC خوانده میشود، فعالیت خود را از سال 1964 میلادی آغاز کرد. این شرکت اتومبیل سازی، در کشور چین قرار دارد و بزرگترین تولیدکننده خودرو در این کشور محسوب میشود.
این شرکت در ابتدا فعالیت خود را با تولید خودروهای سنگین آغاز کرد و در نهایت در سال 2007 تصمیم به تولید خودروهای سبک گرفت. کمپانی جک با همکاری شرکت پینین فارینا خودرویی توجوی را طراحی کرد.
گیربکس اتوماتیک جک در دو خودروی جک S5 و جک J5، متفاوت است. در مطلب گیربکس اتوماتیک جک، به طور کامل این موضوع را توضیح دادهایم.
گیربکس اتوماتیک مگان
گیربکس اتوماتیکی که در مگان به کار رفته از نوع Al4 است. این گیربکس یک گیربکس عرضی پنج دندهای است. چهار دندۀ آن برای حرکت به جلو و یک دندۀ آن برای حرکت به عقب است. گیربکس Al4، در بین گیربکسهای موجود در ایران از کیفیت مناسب و استانداردی برخوردار است.
گیربکس مگان دارای سیستم کلاچ سیارهای و دو سیستم دستی و اتومات برای تعویض دنده است و همانطور که در مطلب مربوط به گیربکس Al4 به آن اشاره کردیم، این گیربکس از نوع تیپ ترونیک است. به همین دلیل گیربکس Al4 را میتوان یک گیربکس مناسب ارزیابی کرد.
تعویض دنده در گیربکس خودرو مگان توسط یک واحد الکترونیکی صورت میگیرد. کامپیوتر (ECU)، برای کنترل شیرها و رگلاتورهای واحد هیدرولیک، پیامهای مختلفی از سنسورها دریافت میکند.
تاریخچه گیربکس اتوماتیک
ابتدا گیربکس خودروها فقط به صورت دستی بود. این مدلها دارای دو دنده جلو به همراه یک دنده عقب بودند که با موتور و گلبرگهای مختلف کار میکردند. با محبوبیت روزافزون خودروها، مهندسان به فکر چگونگی ساخت خودروهایی افتادند که به طور اتوماتیک از یک دنده به دنده دیگر تغییر کند. مهندسان سالها و حتی دههها تلاش کردند تا ایده گیربکس اتوماتیک را به کمال برسانند.
اسکار اچ بانکر متولد آساتور سارافیان است. او در تاریخ 31 مه 1895 متولد و در ژانویه 1979 فوت کرد. او مخترع ارمنی آمریکایی گیربکس اتوماتیک بود. برخی او را “پدر گیربکس اتوماتیک” میدانند.
جالب است بدانید، شخصی بنام آلفرد هورنر مونرو از کانادا، 14 سال قبل از بانکر، یک جعبه دنده اتوماتیک را ثبت اختراع کرد. آلفرد هورنر مونرو یک مهندس بخار بود که گیربکس اتوماتیک را با استفاده از فشار هوا و بدون مایع هیدرولیک، طراحی کرد. اما این طرح فاقد توان لازم بود و هرگز به فروش تجاری نرسید. به همین دلیل عدهای او را اولین مخترع گیربکس اتوماتیک نمیدانند.
بعدها در دهه 1930، جنرال موتورز اولین نوع از گیربکس مایع هیدرولیک را تولید کرد که در سال 1940 به عنوان “Hydra Matic” معرفی شد.
روغن گیربکس اتوماتیک
گیربکسهای اتوماتیک به وسیله سیستم چرخ دنده سیارهای عمل میکنند. از مایعات انتقال برای روانکاری اجزای سیستم انتقال قدرت خودرو برای عملکرد بهینه استفاده میشود.
گیربکس خودرو شما میتواند اتوماتیک یا دستی باشد. در گیربکسهای اتوماتیک از چیزی به نام روغن انتقال اتوماتیک (ATF) استفاده میشود. استفاده صحیح از روغن گیربکس اتوماتیک به فناوری انتقال قدرت خودروی شما بستگی دارد. برای اطمینان از اینکه آیا از مایعات مناسب برای گیربکس اتوماتیک خودرو خود استفاده میکنید یا خیر، لطفاً نگاهی به کتابچه راهنمای خودرو خود بیندازید.
بسیار مهم است که روغن گیربکس اتوماتیک در سطح مناسبی قرار داشته باشد. در غیر این صورت عملیات انتقال دچار مشکل میشود و سایش قابل توجهی را تجربه میکند.
حلقهها و لغزندهها، همگی به یک سطح نرم و صاف نیاز دارند تا در هنگام تغییر سرعت، با سرعت مطابقت داشته باشند و ضعیف عمل نکنند.
اگر روغن سیستم گیربکس اتوماتیک شما کم باشد، سایش در این قطعات به طور قابل توجهی تسریع میشود و عمل تعویض دنده و انتقال قدرت دشوار خواهد شد. اگر اتومبیل شما در انتقال قدرت از دندهای به دنده دیگر مشکل دارد، سطح روغن گیربکس را بررسی کنید.
تعمیر گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک یک سیستم حیاتی در وسیله نقلیه شماست. این گیربکس برای اطمینان از عملکرد طولانی مدت، نیاز به مراقبت و توجه مناسب از جانب شما دارد. بنابراین، تعمیر گیربکس اتوماتیک در مواردی که گیربکس دچار مشکل شده باشد، بسیار با اهمیت است.
گیربکسهای اتوماتیک مدرن پر از سنسور هستند تا کامپیوترها بتوانند به راحتی و با دقت زیاد مواردی را کنترل کنند. مواردی مانند دمای مایع، سطح مایع و فشار کلی درون سیستم انتقال.
بسیاری از مردم به این موضوع توجهی نمیکنند که تعویض یک گیربکس اتوماتیک میتواند هزینهای حتی بیشتر از تعویض موتور خودرو داشته باشد. به همین دلیل اگر میخواهید از یک تعمیر اساسی و پر هزینه پیشگیری کنید، به علائم و مشکلاتی که در مقاله تعمیر گیربکس اتوماتیک به آنها اشاره میکنیم، توجه کنید.
گیربکس پژو
خودرو پژو از ایمنی بسیار بالایی برخوردار است. به عنوان مثال مدل 308 آنها دارای سیستمی است که به LDWS معروف است. این سیستم در صورت خطر به راننده هشدار میدهد. گیربکس پژو به دلیل داشتن قدرت و قابل اطمینان بودن خود، به سرعت توانست شهرت خوبی را کسب کند.
پژو یک شرکت خودروسازی فرانسوی است. امروزه شرکت پژو از زیر مجموعههای گروه استلانتیس محسوب میشود. همچنین به عنوان بزرگترین شرکت خودروسازی فرانسه و دومین خودروساز بزرگ اروپا نیز شناخته میشود.
گیربکس پژو از نوع Al4 است. این گیربکس از سیستم مبدل گشتاور به همراه کنترل الکتریکی استفاده میکند. گیربکس پژو یک گیربکس عرضی پنج دندهای است که در آن چهار دنده برای حرکت به سمت جلو و یک دنده جهت حرکت به سمت عقب تعیین شده است.
گیربکس 206
پژو 206 یکی از خودروهای محبوب دو دهه اخیر در ایران است. گیربکس 206 از نوع تیپ ترونیک بوده و با مشارکت شرکت رنو فرانسه ساخته شده، طراحی و تولید پژو 206 مطابق با استانداردهای روز دنیا است و شتاب بالا، قابلیتهای دینامیکی خوب، سازگاری با محیط زیست و مصرف سوخت پایین از ویژگیهای گیربکس 206 است.
همان طور که میدانید گیربکس پژو 206، مهمترین قسمت موتور این خودرو است. همچنین سرعت و نیروی تولید شده موتور این خودرو توسط گیربکس کنترل میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد مشخصات گیربکس 206، تفاوت انواع گیربکسهای 206 و مشکلات گیربکس 206 مطلب مرتبط با گیربکس 206 را در سایت ببینید.
گیربکس پارس
پژو پارس را میتوان یکی از محصولات خوب شرکت ایران خودرو به حساب آورد. موتور اولیۀ پژو پارس موتور L3 بود که یک موتور سطح پایین به حساب میآمد. در ادامه این شرکت به سراغ تولید موتور محبوب TU5 رفت که قابلیت پشتیبانی از گیربکس اتومات AL4 را نیز دارد.
گیربکس پارس، همان گیربکس اتوماتیک AL4 است. پژو پارس اتوماتیک دارای یک موتور 1.6 لیتری 4 سیلندر است که به TU5 مجهز شده. این موتور توان تولید قدرتی با 105 اسب بخار و 142 نیوتن متر گشتاور دارد.
معرفی کارگاههای مناسب جهت تعمیرات و سرویسهای دوره ایی گیربکس اتوماتیک
یکی از نکات دارای اهمیت، حفظ و نگهداری گیربکس اتوماتیک است. نباید از این نکته غافل شد که گیربکسهای اتوماتیک دارای حساسیت بالا و روشهای نگهداریهای خاص هستند. به همین دلیل در این مقاله، خارج از اشاره به نکاتی که در ارتباط با این نوع گیربکسها اشاره شد در تلاشیم تا بتوانیم تعمیرگاه مناسب جهت ارائه خدمات تخصصی و تهیه قطعات اصلی و باکیفیت به شما عزیزان معرفی کنیم.
تعمیرگاه سروستانی واقع در بلوار ساحلی شرقی شیراز، یکی از تعمیرگاههای مورداطمینان و دارای تخصص کافی درزمینه تعمیر گیربکس اتوماتیک است. با مراجعه به سایتی که هماکنون در آن مشغول خواندن این مقاله هستید (شیراز گیربکس) میتوانید از خدمات این مجموعه بهرهمند شوید. تعمیرگاه سروستانی با ارائه خدماتی مانند: تعمیر و سرویس انواع گیربکسهای اتوماتیک، مشاوره درزمینه تعمیر و نگهداری انواع گیربکسهای اتوماتیک، عیبیابی و رفع ایرادات گیربکسهای اتوماتیک و فروش قطعات گیربکسهای اتوماتیک در خدمت مراجعهکنندگان محترم است. درصورتیکه تمایل به استفاده از خدمات تعمیرگاه سروستانی دارید، با مراجعه به سایت شیراز گیربکس و بخش دریافت نوبت میتوانید بهصورت اینترنتی جهت مراجعه به تعمیرگاه زمان دلخواه خود را مشخص کنید.
تهیه قطعات مناسب گیربکس اتوماتیک
نباید فراموش کرد که یکی از تأثیرگذارترین نکات در نگهداری گیربکسهای اتوماتیک، تهیه قطعات دارای اصالت و کیفیت مناسب است. قطعات یدکی که جهت استفاده در گیربکسهای اتوماتیک به کار گرفته میشوند، میتوانند طول عمر و سلامت گیربکس اتوماتیک را ضمانت کنند. تعمیرگاه سروستانی با بهره بری از علم خود در ارتباط با انواع گیربکسهای اتوماتیک و قطعات مناسب، این بستر را فراهم کرده است تا بتواند قطعات موردنیاز و دارای کیفیت مناسب را به مشتریان و مراجعین محترم ارائه کند.
جهت تأمین قطعات و مقایسه کالاهای موجود، میتوانید به بخش محصولات در سایت شیراز گیربکس مراجعه کنید. با بازدید از این بخش وبسایت شیراز گیربکس میتوانید قطعات موردنیاز خودروی خود را فراهم کنید. بعد از سفارش کالا در سایت شیراز گیربکس، سفارش شما بهسرعت بهوسیله بخش پشتیبانی پی گیری میشود و با شما تماس خواهند گرفت. همچنین با دنبال کردن سایت شیراز گیربکس، امکان باخبر شدن از کالاهای جدید و خدمات نیز در دسترس شما عزیزان است.
10 علامت که خرابی گیربکس را به ما هشدار میدهند.
همانطور که در طول این مقاله خواندید، گیربکس پیچیدگی و حساسیت بالایی دارد. همچنین به دلیل نقشی که در خودرو دارد اهمیت این قطعه چند برابر میگردد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا چندین نمونه از علامتهای پیش از خرابی خودرو را به شما معرفی کنیم تا پیش ازهرگونه آسیب جدی به گیربکس، پیشگیری کنید.
1- به گوش رسیدن هرگونه صدای ضربه خوردن و یا وزوز در حین حرکت
بهطورمعمول اکثر رانندگان صداهایی که از خودرو میشنوند را نادیده میگیرند. درصورتیکه وقتی خودرو صدای غیرعادی را تولید میکند، دلیل آن باید پی گیری شود درصورتیکه هنگام حرکت از خودرو صدای ضربه خوردن و یا وزوز میشنوید، نشانگر مشکلی در گیربکس خودرو است. بررسی و رفع این مشکل را به زمان بعدتری واگذار نکنید. زیرا در بلندمدت میتواند باعث وارد شدن آسیبهای بیشتری به خودروی شما شود.
– دلایل
دلیل به گوش رسیدن این صدا میتواند آسیب دیدن چرخدندهها و یا صدمه به یاتاقان خودرو باشد. همچنین امکان کمبود روغن گیربکس نیز وجود دارد.
2- تاخیر در عمل کرد گیربکس
طراحی سیستم گیربکس بهگونهای است که امکان تعویض دنده در حداکثر سرعت و راحتی را برای راننده فراهم میکند. درصورتیکه احساس ناراحتی و یا مشکلی در تعویض دنده شدید، گیربکس خودرو دچار نصی گردیده است.
– دلایل
بروز این مشکل میتواند به دلیل نشت و یا آلودگی روغن گیربکس باشد. نحوه نادرست نگهداری از خودرو و یا ورود آب به قطعات داخلی خودرو نیز میتوانند در پیش آمد چنین مشکلی سهیم هستند. رفع نشدن این مشکل میتواند باعث ایجاد حرارت در خودرو و گسترش نقص فنی در سایر قطعات خودرو شود.
3- احساس بوی سوختگی
حس کردن بوی سوختگی در خودرو هیچگاه خوشایند و نشانه خوبی نبوده است. هنگامیکه بوی سوختگی در خودرو را حس میکنید، اولین قطعهای که باید به آن توجه کرد گیربکس است. معمولا بالا رفتن دمای روغن گیربکس باعث حس کردن بوی سوختگی میگردد.
– دلایل
معمولا به دلیل نشت روغن گیربکس و یا کم شدن سطح آن این نقص اتفاق میافتد. به مشام رسیدن بوی سوختگی به دلیل ایجاد حرارت بالا در گیربکس و جذب این حرارت بهوسیله روغن گیربکس باعث به مشام رسیدن بوی سوختگی خواهد میگردد. جهت پیشگیری از این اتفاق روغن گیربکس خودرو را همیشه بررسی کنید و درصورتیکه بوی سوختگی را احساس کردید، جهت تعویض روغن به تعمیرگاه مراجعه کنید.
4- نشت مایع از زیر ماشین
مشاهده نشتی از خودرو، یکی از نشانههای پیش از خرابی خودرو است. قطعات زیادی در خودرو وجود دارند که امکان وجود نشتی در آنها وجود دارد که یکی از آنها گیربکس است. برای فهمیدن اینکه نشتی از گیربکس خودرو است یا خیر، ابتدا خودرو را در حالت پاک قرار دهید و تکه مقوایی را در زیر خودرو قرار دهید. رنگروغن گیربکس قرمز است، درصورتیکه چند لکه قرمزرنگ مشاهده کردید گیربکس نشتی روغن دارد. البته باید به این نکته اشاره کرد که همهی روغنهای گیربکس قرمزرنگ نیستند، در این صورت بهتر است جهت اطمینان خودرو را نزد تعمیرکار برای مشخص شدن نشتی برد. کم بود روغن گیربکس میتواند باعث آسیبدیدگی چرخدنده گیربکس شود، که این موضوع میتواند باعث بروز هزینههای زیادی شود.
– دلایل
نشتی روغن گیربکس میتواند دارای دلایل زیادی باشد که میبایست برسی گردد که به برسی تعدادی به آنها میپردازیم. خرابی واشرها یا مهروموم محفظه گیربکس، آسیبدیدگی چرخدنده، آسیبدیدگی کاسهنمد یا حتی پایین آمدن سطح روغن گیربکس تعدادی از دلایل روغنریزی خودرو است.
5- سخت جا رفتن دنده
این مشکل در گیربکسهای اتوماتیک و دستی، خود را به دو شکل متفاوت نشان میدهد. در گیربکسهایی که تعویض گیربکس بهصورت دستی تعویض میگردد، شنیدن این صدا به معنی فرسودهشدن و فرارسیدن زمان تعویض صفحه کلاچ است. همچنین احتمال خراب شدن یکی از همگامسازیهای گیربکس (سن کرونها در مجموعه سنکرونایزر گیربکس) وجود دارد. اما درباره ماشینهای دارای دنده اتوماتیک، تغییر شدید و ناگهانی دنده میتواند نشانه بروز این مشکل باشد.
– دلایل
مشکلاتی مانند: نشتی روغن گیربکس، خرابی تغییردهنده دنده، کابل آن یا دریچه گیربکس، فرسودگی یا شکستن قطعات داخلی و کم یا کثیف بودن روغن گیربکس میتواند از دلایل بروز این مشکل باشند. برای تشخیص علت درست، ماشین را به تعمیرکار ماهر و دارای تخصص کافی مراجعه کنید.
6- ماشین خلاص است اما صدایی به گوش میرسد
تولید سروصدا و ایجاد لرزش زمانی که خودرو روشن است کاملا عادی است. درصورتیکه این سروصدا و لرزش بیشازحد معمول باشد، نشانگر مشکلی در گیربکس است در بعضی از مواقع با تعویض روغن میتوانید از شر این نقص خلاص شوید. اما درصورتیکه این مشکل برطرف نشد، میبایست به تعمیرکار مراجعه کنید.
– دلایل
درصورتیکه مقدار روغن گیربکس کمتر از حد کافی و یا قطعات گیربکس معیوب باشند، این صدا و لرزشهای غیرعادی را احساس میکنید.
7- روشن شدن چراغهای چک موتور
درصورتیکه چراغهای هشدار موجود در قسمت پایینی صفحه کیلومتر روشن شود، نشاندهنده وجود ایرادی در موتور و یا گیربکس خودرو است. بررسی مشکلاتی که ممکن است پیشآمده باشد بستگی به اجزای موتور و نوع مشکل پیشآمده دارد؛ به همین دلیل بررسی گیربکس دارای اولویت است.
– دلایل
گرمایی که توسط موتور و سایر قطعات خودرو تولید میشود، بر حسگرها و سایر قطعات تاثیر گذاشته و باعث بروز نقص و لرزش خودرو میگردد. در گیربکسهای اتوماتیک با برسی کامپیوتر گیربکس توسط مکانیک امکان پی بردن به مشکل پیشآمده را آسانتر میکند.
8- بالا رفتن دور موتور و لرزش خودرو
درصورتیکه در خودروی خود لرزش حس میکنید، میتواند دارای دلایل متعددی باشد که یکی از آنها سایدگی قطعات گیربکس است. در صورت بروز چنین مشکلی، میبایست هرچه سریعتر به تعمیر گیربکس بپردازید.
– دلایل
فرسودهشدن قطعات داخلی گیربکس یا کم بودن سطح روغن گیربکس باعث ساییدگی قطعات گیربکس میگردد و در بلندمدت باعث بروز مشکل و نقص فنی خواهد شد. به همین دلیل بعد از گذشت مدتی از زمان رانندگی دور موتور بالا میرود و خودرو دچار لرزش میگردد.
9- خودرو روی دنده است اما حرکت نمیکند
ممکن است که گیربکس اتوماتیک را در حالت درایو قرار دادهاید اما شروع به حرکت نکرده باشد. بروز این مشکل مستقیما به گیربکس مربوط است.
– دلایل
چند مورد از اساسیترین دلایل به وقوع پیوستن این مشکل، خرابی قطعات داخلی گیربکس، روغنریزی و حرارت بیشازحد گیربکس است. زمانی که گیربکس داغ میکند به این معنی است که روغن به قطعات داخلی گیربکس نمیرسد و باعث نقص فنی میگردد. همچنین کمبود سطح روغن باعث فرسایش و خرابی قطعات گیربکس میگردد.
10- اگر خودرو قدرت کافی ندارد
یکی دیگر از نشانههای خرابی گیربکس عدم قدرت کافی گیربکس است. در ادامه به دلایل پیدایش این مشکل را بررسی میکنیم.
– دلایل
مطلب مرتبط: روغن گیربکس اتوماتیک
درباره تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک سروستانی
تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک سروستانی خدمات با کیفیت و رضایتمندی را به همشهریان و هم استانی های عزیز ارائه میدهد.
این کارگاه تخصصی و با سابقه، فعالیت خود را در سال 1355، در خیابان چهارراه حافظیه آغاز نمود. تعمیرگاه سروستانی پس از ده سال کارگاه خود را به خیابان ساحلی شرقی انتقال داد. در همان سالها اولین امداد خودرو شبانه روزی را در شیراز تاسیس نمود که همچنان مشغول بکار است.
تعمیرگاه سروستانی در سال 1380 عاملیت مجاز تخصصی تعمیرات خودرو گروه خودرو سازی سایپا را دریافت و پس از 10 سال کار با کیفیت و با صداقت، جهت ارتقاء کار و رفاه حال همشهریان عزیز، از سال 1390 فعالیت خود را بصورت جدی در امر تعمیرات گیربکسهای اتوماتیک انواع خودرو آغاز نمود.
View this post on Instagram
باسلام و موفقیت همیشگی.. مهندس عزیز (مگان 2000 ) الان چهار سال دارم یک با گیربکس بخاطر توربین گرم میکرد سرعت نداشت قدرت کم داشت البته کمی توقف خوب میشد و بعضی مواقع به دنده اضطراری میافتاد باز کردیم تا حال خوب کار کرده باز هم ،(دنده اضطراری وقدرت کم) دنده ها خوب تعویض میشه ولی روغن ایرانی لوبرونیفت ریختیم فیلتر گیربکس عوض نشد ،(حال سوخت اضافه و قدرت کم شده ).اگر فیلتر عوض وروغن خارجی مثلا (آدینول) بریزیم قبلاً هم ازاین روغن ۵۰ هزارکیلومتر استفاده کرده ام .لطف کنید راهنمایی کنید ممنون
درود بر شما
بله روغن و فیلتر عوض کنید ولی حالت اضطراری با روغن و فیلتر رفع نمیشه باید سرویس کامل بشه. اگر نیاز به راهنمایی بیشتر هست با شماره 09171067318 تماس بگیرید در خدمتتون هستیم.
گیر بکس مزدا 3
سلام
مهندس سرویس گیربکس مزدا 3 و تعویض روغن ان باید کی انجام بشه
درود بر شما اول که از کمپانی میاد 60الی70 هزار کیلومتر بعد از تعویض هر 40 هزار کیلومتر