تعمیرگاه گیربکس سروستانی, گیربکس, گیربکس اتوماتیک, گیربکس اتوماتیک AL4, گیربکس اتوماتیک مگان

گیربکس AL4

گیربکس AL4

گیربکس AL4 یکی از بهترین گیربکس‌های اتوماتیک است که امروزه در برخی از خودرو‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه، توضیح مختصری از طراحی گیربکس AL4 و عملکرد آن، به علاوه آشنایی با انواع قطعات این نوع گیربکس را خدمت شما ارائه خواهیم داد.

روز به روز افراد بیشتری تمایل پیدا می‌کنند که از خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک استفاده کنند. این موضوع به خاطر وجود انواع مختلف گیربکس اتوماتیک است که رانندگی با این نوع خودرو‌ها را بسیار لذت بخش کرده است.

گیربکس AL4 در خودروهای مختلف

شرکت خودروسازی در فرانسه به منظور ارتقا کیفی مدل‌های اتوماتیک، با مشارکت شرکت رنو اقدام به طراحی و عرضۀ گیربکس AL4 کرد. این گیربکس از مدل‌های تیپ ترونیک گیربکس‌های اتوماتیک به حساب می‌آید.

گیربکس AL4 در خودروهایی مانند مگان، لوگان، داستر، لاگونا، سران و در بعضی از مدل‌های پژو مانند 308، 206 و پارس استفاده شده است. این گیربکس عرضیِ پنج دنده‌ای در ابتدا، DPO نام گرفت.

گیربکس AL4 یک محور انتقال مکانیکی/ هیدرولیکی دارد که به وسیلۀ دیفرانسیل انتگرالی، مونتاژ شده است. این گیربکس به طور مداوم در حال ارتقا است که هم اکنون می‌توانید تغییراتی مانند 4HP و BVA را در آن مشاهده کنید.

مشخصات گیربکس AL4:

گیربکس AL4
گیربکس AL4

گیربکس AL4 یک گیربکس عرضی پنج دنده‌ای است. این گیربکس دارای چهار‌دنده برای حرکت به سمت جلو و یک دنده جهت حرکت به سمت عقب است. در ساختمان جعبه دنده اتوماتیک AL4 از سیستم مبدل گشتاور همراه با کنترل الکترونیکی بهره برده شده و همه چیز به شکل الکتروهیدرولیک مدیریت می‌شود.

در این گیربکس دو برنامۀ ویژه نیز برای شرایط مختلف عرضه شده است. یکی وضعیت اسپورت بوده و دیگری وضعیت زمستانی. در ادامه، شما با وضعیت اسپورت و وضعیت زمستانی بیشتر آشنا خواهید شد.

ساختمان گیربکس AL4 شامل شش قسمت اصلی است:

  1. مبدل گشتاور. (کانورتر)
  2. پمپ روغن. (پمپ هیدرولیک گیربکس)
  3. مجموعه دنده های سیاره ای، کلاچ ها و ترمز های گیربکس که در واقع مکانیزم واحد هیدرولیک گیربکس به حساب می آیند.
  4. دیفرانسیل داخلی
  5. پینیون که رابط بین گیربکس و دیفرانسیل بوده و نقش چرخ دنده کاهنده را دارد.
  6. کامپیوتر هیدرولیکی، مدار های روغن، ECU و سنسور های مبدل گشتاور جای کلاچ را گرفته است. وظیفۀ آن افزایش تدریجی گشتاور در آغاز حرکت است و از طریق ارتباط هیدرولیک، حرکت موتور را به گیربکس منتقل می‌ کند. عملکرد آن بر اساس هیدرودینامیک مایعات است.

اجزای گیربکس AL4:

اجزای گیربکس AL4

  1. مبدل
  2. شافت ورودی
  3. پمپ روغن نصب شده
  4. دزدگیر ثانویه دنده پایین
  5. چرخ پارک
  6. شافت ثانویه
  7. چرخ دنده جانبی محرک
  8. حلقه
  9. واحد دیفرانسیل
  10. پوشش
  11. صفحه قابل تنظیم
  12. توزیع کننده هیدرولیک (DH)
  13. شیر دستی
  14. توزیع کننده هیدرولیک کمکی (DHA)
  15. کلاچ E1 (معکوس و 1)
  16. کلاچ ٍE2 (دوم، سوم، چهارم)
  17. هاب
  18. ترمز F1 (چهارم)
  19. ترمز F2 (معکوس)
  20. ترمز F3 (1 و 2)
  21. دستگاه اپی سیلیک
  22. دنده پایۀ دنده پایین

قسمت‌های مهم گیربکس AL4

ماژول‌های کنترل (TCM) در گیربکس AL4، مهم‌ترین قسمت سیستم کنترل الکترونیکی هستند. این ماژول اطلاعات را از سنسورها و کلیدها برای تعیین مقدار قدرت انتقال دریافت می‌کند.همچنین این ماژول می‌تواند عملیات عیب‌یابی را با توجه به اطلاعاتی که بدست می‌آورد، انجام دهد و با تشخیص سریع مشکل به شما در کاهش هزینۀ تعمیر گیربکس AL4 کمک می‌کند.

مکانیزم گیربکس AL4:

1) TCM

این مکانیزم شامل دو زنجیره چرخدنده است که به شکل سیاره‌ ای حرکت می‌ کنند. همچنین از دو عدد کلاچ برای انتخاب یک یا چند عضو از زنجیره بکار می‌ رود. کلاچها از نوع چند صفحه ای بوده که بوسیله یک پیستون هیدرولیک و فنر برگشت کار می‌ کنند.

2) ECM

 سیستم کامپیوتری (ECM)، وظیفۀ کنترل و هدایت خودروهای اتومات را بر عهده دارد. ECU در گیربکس AL4، با توجه به سنسورهایی که به موتور متصل است وضعیت و شرایط خودرو را تحلیل کرده و پاسخ‌های مناسبی را به خروجی‌ها (انژکتور، جرقه‌زن‌ها و…) اعمال می‌کند.

اطلاعاتی راجب گیربکس AL4

گیربکس AL4 در واقع یک گیربکس بسیار حساس است. در ادامه با توضیح دادن چند نکته به شما کمک می‌کنیم تا کمی بیش‌تر این گیربکس را بشناسید.

1) نصب و راه اندازی گیربکس

اگر قصد دارید از گیربکس AL4 در خودروی خود استفاده کنید، بهتر است در ابتدا مطمئن شوید که گیربکس شما فاقد نقص و عیب باشد. پس از نصب گیربکس AL4، دقت کنید که موتور گیربکس بی‌نظمی نداشته باشد. توجه به این جزئیات بسیار مهم است زیرا با گذر زمان عملکرد اجزای گیربکس کاهش می‌یابد. پس بهتر است از همان ابتدا به این جزئیات توجه کنید.

2) خنک کننده گیربکس AL4

برای روغن گیربکس، خنک کنندۀ خارجی وجود ندارد. وظیفۀ خنک کنندگی روغن بر عهدۀ یک قطعۀ کوچک است که در پشت گیربکس AL4 قرار دارد. گردش آب در این قطعه دمای روغن را در گیربکس خودرو به حالت تعادل نگه می‌دارد.

3) توانایی سازگاری

شاید شما هم شنیده باشید که گیربکس اتوماتیک عملکرد خودروی شما را در حافظۀ خود ذخیره کنند. به همین علت گیربکس AL4 به شما کمک می‌کند تا هوشمندانه شتاب بگیرید.

4) حالت‌های جایگزین

اکثر گیربکس‌های AL4 دارای پنل سوئیچ سه طرفه هستند که امکان حالت‌های Sport (اسپرت)، Snow (زمستانی) یا دنده‌های پایین را فراهم می‌کند. همان طور که در ادامه بیشتر توضیح می‌دهیم؛ حالت اسپرت (Sport) در واقع برای شتاب‌گیری بیش‌تر است و با ایجاد تغییرات در سیستم‌ گیربکس AL4، فرمان پذیری و هندلینگ رانندگی پر هیجانی را به شما ایجاد می‌کند.

5) اجزای داخلی

ساختار اولیه و قسمت‌های اصلی گیربکس AL4 در طی سال‌ها تغییر زیادی نکرده است. در واقع تفاوت اصلی در سیستم هیدرولیکی این گیربکس است که با افزایش تعداد سلونوئیدها عملکرد آن را بهبود می‌بخشد.

سلونوئیدهای قدیمی جریان را تا 50 هرتز پالس می‌کردند، اما سلونوئیدهای جدید تا 100 هرتز را هم پالس می‌کنند. خرابی سلونوئید در گیربکس Al4، باعث می‌شود که خودرو به حالت Limp mood برود. سپس ECU بر اساس اطلاعات بدست آورده از سنسورها می‌تواند تا حدودی از بروز مشکلات جلوگیری کند.

معرفی کارگاه‌های مناسب جهت تعمیرات و سرویس‌های دوره ایی گیربکس اتوماتیک

یکی از نکات دارای اهمیت، حفظ و نگه‌داری گیربکس اتوماتیک است. نباید از این نکته غافل شد که گیربکس‌های اتوماتیک دارای حساسیت بالا و روش‌های نگه‌داری‌های خاص هستند. به همین دلیل در این مقاله، خارج از اشاره به نکاتی که در ارتباط با این نوع گیربکس‌ها اشاره شد در تلاشیم تا بتوانیم تعمیرگاه مناسب جهت ارائه خدمات تخصصی و تهیه قطعات اصلی و باکیفیت به شما عزیزان معرفی کنیم.

تعمیرگاه سروستانی واقع در بلوار ساحلی شرقی شیراز، یکی از تعمیرگاه‌های مورداطمینان و دارای تخصص کافی درزمینه تعمیر گیربکس اتوماتیک است. با مراجعه به سایتی که هم‌اکنون در آن مشغول خواندن این مقاله هستید (شیراز گیربکس) می‌توانید از خدمات این مجموعه بهره‌مند شوید. تعمیرگاه سروستانی با ارائه خدماتی مانند: تعمیر و سرویس انواع گیربکس‌های اتوماتیک، مشاوره درزمینه تعمیر و نگه‌داری انواع گیربکس‌های اتوماتیک، عیب‌یابی و رفع ایرادات گیربکس‌های اتوماتیک و فروش قطعات گیربکس‌های اتوماتیک در خدمت مراجعه‌کنندگان محترم است. درصورتی‌که تمایل به استفاده از خدمات تعمیرگاه سروستانی دارید، با مراجعه به سایت شیراز گیربکس و بخش دریافت نوبت می‌توانید به‌صورت اینترنتی جهت مراجعه به تعمیرگاه زمان دلخواه خود را مشخص کنید.

تهیه قطعات مناسب گیربکس اتوماتیک

نباید فراموش کرد که یکی از تأثیرگذارترین نکات در نگه‌داری گیربکس‌های اتوماتیک، تهیه قطعات دارای اصالت و کیفیت مناسب است. قطعات یدکی که جهت استفاده در گیربکس‌های اتوماتیک به کار گرفته می‌شوند، می‌توانند طول عمر و سلامت گیربکس اتوماتیک را ضمانت کنند. تعمیرگاه سروستانی با بهره بری از علم خود در ارتباط با انواع گیربکس‌های اتوماتیک و قطعات مناسب، این بستر را فراهم کرده است تا بتواند قطعات موردنیاز و دارای کیفیت مناسب را به مشتریان و مراجعین محترم ارائه کند.

جهت تأمین قطعات و مقایسه کالاهای موجود، می‌توانید به بخش محصولات در سایت شیراز گیربکس مراجعه کنید. با بازدید از این بخش وب‌سایت شیراز گیربکس می‌توانید قطعات موردنیاز خودروی خود را فراهم کنید. بعد از سفارش کالا در سایت شیراز گیربکس، سفارش شما به‌سرعت به‌وسیله بخش پشتیبانی پی گیری می‌شود و با شما تماس خواهند گرفت. همچنین با دنبال کردن سایت شیراز گیربکس، امکان باخبر شدن از کالاهای جدید و خدمات نیز در دسترس شما عزیزان است.

بررسی روش‌های تعویض روغن گیربکس Al4

تعویض روغن گیربکس Al4 به دو صورت امکان‌پذیر است.  تخلیه روغن با استفاده از ساکشن و تخلیه روغن از طریق باز کردن پیچ تخلیه گیربکس. در ادامه به بررسی بیشتر این دو روش تخلیه روغن، خواهیم پرداخت.

تعویض روغن به‌وسیله دستگاه ساکشن.

دستگاه ساکشن با استفاده از خلأ ایجادشده توسط دستگاه، و اتصال شیلنگ به موتور جهت انتقال روغن به بیرون روغن گیربکس را به‌صورت کامل تخلیه می‌کند. به دلیل اینکه در حالتی روغن گیربکس تعویض می‌گردد که  موتور خودرو دارای حرارت است، درصورتی‌که درون گیربکس رسوبات وجود داشته باشد کاملاً از موتور خارج می‌گردد. در بعضی دستگاه‌های ساکشن مخزن شیشه‌ای وجود دارد که می‌توان حجم روغن خارج‌شده و هم مواد ناخالص موجود در روغن گیربکس را به‌صورت به‌سادگی مشاهده کرد.

معرفی دستگاه ساکشن روغن گیربکس اتوماتیک:

از دستگاه ساکشن روغن جهت شستشو و تعویض گیربکس اتوماتیک خودرو استفاده می‌شود. جنس روغن گیربکس اتوماتیک واسکازین است و امکان تخلیه کامل آن به‌صورت دستی وجود ندارد. برای طول عمر و افزایش عملکرد گیربکس روغن آن باید هرچند وقت یک‌بار طبق استاندارد شرکت سازنده‌اش تعویض شود. اسامی دیگری هم برای دستگاه ساکشن روغن گیربکس اتوماتیک وجود دارد ازجمله: دستگاه تزریق روغن گیربکس، ساکشن گیربکس اتوماتیک، دستگاه شستشوی گیربکس اتوماتیک، دستگاه ATF و غیره.

مزایای استفاده از دستگاه ساکشن روغن گیربکس اتوماتیک:

• عملکرد نرم گیربکس اتوماتیک و کاستن ضربه زدن لرزش
• مشاهده هم‌زمان عملیات تعویض روغن قدیمی و تزریق روغن جدید به‌وسیله تعمیرکار و صاحب خودرو
• از بین بردن رسوباتی که براثر کارکرد موجود به قطعات حساس گیربکس اتوماتیک واردشده
• طول عمر گیربکس اتوماتیک با در نظر گرفتن هزینه سنگین تعمیر گیربکس افزایش پیدا می کند
• تمیز کردن گیربکس در زمان کارکرد دستگاه
• تزریق آسان و دقیق مایع شستشو و وجود فیلتر تصفیه
• تخلیه کامل روغن قدیمی گیربکس و توربین و تزریق روغن جدید به شکل تمام‌اتوماتیک
• عملکرد هوشمند و دقیق دستگاه برای تخلیه و تزریق روغن گیربکس اتوماتیک

تعویض روغن گیربکس به‌وسیله باز کردن پیچ کارتل

یکی از روش‎های رایج برای تعویض روغن جعبه‌دنده، باز کردن پیچ کارتل است که دقیقاً در زیر مخزن آن قرار دارد. برای تخلیه کردن روغن گیربکس با استفاده از این روش، لازم است تا اتومبیل به چاله‌سرویس برده شود. تعمیرکار متخصص برای خالی کردن روغن گیربکس، سینی بزرگی را که در زیر خودرو قرار دارد را به وسیله باز کردن پیچ کارتل را جدا می‎کند به‌این‌ترتیب روغن گیربکس  خارج خواهد شد.

بسیاری از تکنسین های مکانیک این روش را برای تعویض روغن گیربکس مناسب نمی دانند. چراکه بر این باور هستند روغن به‌طور کامل از مخزن خارج نخواهد شد. از تمام حجم روغن گیربکس، حدود 50 درصد آن در کارتل وجود دارد. در این حالت روغن تازه با باقیمانده روغن کارکرده، ترکیب خواهد شد و به‌این‌ترتیب از کیفیت و کارایی روغن جدید کاسته می شود. این امر درنهایت میزان بازدهی اتومبیل را کاهش خواهد داد.  همچنین در بسیاری از اتومبیل های امروزی، با باز کردن پیچ کارتل امکان تخلیه روغن گیربکس وجود ندارد. بنابراین شاید بهتر باشد از روش های دیگری برای تخلیه روغن گیربکس استفاده شود.

سنسور‌های گیربکس al4

سنسورها از قسمت‌های مهم و کارآمد در گیربکس AL4 هستند. بنابراین شناخت و توجه به عملکرد و مشکلات آن‌ها بسیار ضروری است. در ادامه با چند نوع از سنسورها آشنا می‌شویم.

سنسور داخلی

سنسور دما: این سنسور همراه دستۀ سیم داخلی و نزدیک به صفحه شیر قرار دارد. در واقع سنسور دما ECU را از دمای داخل گیربکس AL4 مطلع می‌کند.

سنسورهای خارجی

همان طور که از اسمش پیداست، این سنسورها در سطح بیرونی گیربکس AL4 قرار دارند که به طور مستقیم قابل دسترسی هستند.

سنسورهای گیربکس AL4
سنسورهای گیربکس AL4

1) سنسور سرعت توربین

سنسورهای سرعت توربین از آهنربا برای تعیین RPM موتور خودروی شما استفاده می‌کنند. این سنسور برای تعیین زمان تعویض دنده باید ماژول گیربکس AL4 را که همان PCM است، کنترل کند.

گیربکس al4 ؛ سنسور سرعت توربین

گیربکس al4 ؛ سنسور سرعت توربین

این سنسور در روبروی شیارهای پوستۀ محور ورودی واقع شده و به توربین مبدل گشتاور متصل است. این سنسور ECU را از سرعت گردش توربین آگاه می‌کند. اطلاعات داده شده از طریق این سنسور به ECU کمک می‌کند تا:

  1.  در مورد تغییر دنده تصمیم بگیرد.
  2. لغزش مبدل را محاسبه کند.

سنسورهای سرعت توربین با کمک سنسورهای سرعت ورودی و خروجی، سبب بهبود کارایی موتور می‌شوند و به راننده در هر لحظه مقدار RPM و سرعت خودرو را نشان می‌دهند. اما معمولا برای محاسبۀ دقیق دور موتور از سنسورهای سرعت ورودی و خروجی استفاده می‌کنند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

مشکلات سنسور توربین در گیربکس AL4 تا چه اندازه جدی است؟

با خراب شدن سنسور سرعت توربین در گیربکس AL4، عملکرد خودرو بسیار تحت تاثیر قرار می‌گیرد. که این عملکرد می‌تواند شامل کاهش راندمان سوخت، مسافت پیموده شده به علاوه تعویض دندۀ کم‌تر باشد.

از طرف دیگر ممکن است با خراب شدن این سنسور، خودرو در حالت Limp mood قرار بگیرد به این معنی است که خودرو برای محافظت از خود و کاهش آسیب‌ها در حالت دنده قبل باقی بماند.

چگونه مشکلات سنسور سرعت توربین را تشخیص دهیم؟

رایج‌ترین کد خطا برای سنسورهای سرعت توربین P0175 است. این کد مربوط به ارتباط بین ماژول کنترل الکترونیکی اتومبیل یا همان ECM است. اما اگر مشکل در ECM نبود به احتمال زیاد باید ماژول‌های کنترل گیربکس AL4 را که همان PCM و TCM هستند، بررسی کنید.

اگر TCM نتواند در محدودۀ RPM سرعت تعیین شده را دریافت کند، گیربکس AL4 نمی‌تواند علت این کد را دریافت کند.

علت‌های احتمالی ایجاد این کد:

1) سیم‌کشی بد: یکی از مشکلات رایج در بسیاری از خودروها سیم‌کشی بد است. سیم‌های فرسوده، اتصال ضعیف و یا مدارهای باز همگی می‌توانند باعث شوند که سنسورهای سرعت توربین به خوبی کار نکند.

2) آسیب دیدن سنسور سرعت توربین: با خراب شدن این سنسور شما کد را خواهید دید. پس بهتر است سریعاً مسئله را با یک مکانیک ماهر و متخصص در میان بگذارید.

3) سایر سنسورهای سرعت آسیب دیده باشند: سنسورهای سرعت خودرو به سنسور سرعت توربین نزدیک هستند. بنابراین آسیب دیدن هر یک از آن‌ها بر عملکرد دیگری تاثیر می‌گذارد.

علائم خرابی سنسور سرعت توربین:

1) چراغ موتور را بررسی کنید.

اگر کامپیوتر نتواند معیوب بودن سنسور سرعت توربین را تشخیص دهد، چراغ موتور روشن می‌شود.

2) تعویض نامناسب دنده (اتوماتیک)

در صورت نمایش این کد، ممکن است گیربکس AL4 در خودروی شما نتواند اطلاعات مناسبی از این سنسور دریافت کند، بنابراین تعویض دنده به صورت دقیق انجام نمی‌شود.

3) عملکرد نامناسب RPM

اگر متوجه شدید که صفحۀ نمایش RPM در خودروی شما مقادیر نادرستی را در هنگام رانندگی نشان می‌دهد، باید این خبر بد را بپذیرید که سنسور سرعت توربین شما خراب شده است.

2) سنسور سرعت خروجی

سنسور سرعت خروجی به عنوان سنسور سرعت خودرو شناخته می‌شود. این سنسور سیگنال‌هایی که دریافت می‌کند را به واحد کنترل گیربکس AL4 ارسال می‌کند تا واحد کنترل را از میزان سرعت خودروی شما مطلع سازد.

موقعیت دقیق این سنسور، دقیقا در روبروی شیارهای ترمز پارک قرار گرفته است. وظیفۀ این سنسور این است که در مورد سرعت خروجی اطلاعاتی را در اختیار ECU قرار ‌دهد. در واقع اطلاعات این سنسور در گیربکس AL4، به ECU کمک می‌کند تا لغزش کلاچ‌ها و ترمزها را در هنگام تغییر دنده محاسبه کند.

  • در مورد خودروهای 307، 807 و… این داده‌ها با سرعت خودرو که از سیستم ESP گرفته می‌شود جایگزین می‌شود.

عملکرد سنسور سرعت خروجی

این سنسور سرعت، حرکت خودرو را اندازه‌گیری می‌کند و این اطلاعات را به سایر سیستم‌های خودرو ارسال می‌کند. واحد کنترل گیربکس AL4، از این اطلاعات سرعت برای تعیین زمان تعویض دنده، تنظیم مبدل گشتاور و نمایش سرعت خودرو در سرعت سنج استفاده می‌کند.

نحوۀ عملکرد سنسور سرعت خودرو به این صورت است که با چرخش دندۀ پنیون، سنسور توسط دندۀ کیلومتر پالس‌هایی را به ECU ارسال می‌کند. همچنین واحد کنترل گیربکس AL4، به کمک این پالس‌های دریافتی سرعت خودرو را محاسبه می‌کند.

چگونه این سنسور را بشناسیم؟

سنسور سرعت خروجی یک واحد کوچک متصل به محفظۀ گیربکس AL4 است. این سنسور دارای پیکاپ مغناطیسی متشکل از آهنربا، سیم پیچ و همچنین روتور با دندانۀ چرخ دنده است. وقتی چرخ‌ دنده‌ها می‌چرخند، یک موج مربعی شکل از سیگنال‌ها ایجاد می‌شود.

هر چه ولتاژ سیگنال در سنسور سرعت خروجی بیش‌تر باشد، خودرو سریع‌تر و پر شتاب‌تر حرکت می‌کند.

بسیاری از سیستم‌های داخل خودرو اطلاعات سنسور سرعت خروجی را به اشتراک می‌گذارند. در واقع وظیفۀ اصلی این سنسور اندازه‌گیری سرعت لاستیک‌ها است. این قطعه روی مسیر خروجی گیربکس AL4 به دیفرانسیل متصل است.

این سنسور با دارا بودن یک پایۀ خروجی می‌تواند اطلاعات مربوط به سرعت لحظه‌ای خودرو را به صورت پالس به ECU ارسال کند. اما مهم‌ترین کاربرد این سنسور در هنگام تعویض دنده است.

 در هنگام تعویض دنده در حین حرکت دریچۀ گاز بسته می‌شود. در این حالت ECU برای تامین هوای ورودی از سنسور سرعت سیگنالی را دریافت می‌کند که ثابت کند خودرو در حال حرکت است سپس دریچۀ گاز هم با ارسال سیگنال، بسته بودن خود را اعلام می‌کند. در این حالت ECU، شتاب خودرو را حفظ می‌کند و مانع از قرارگیری خودرو در حالت مکث می‌شود.

اگر به فکر تعویض یا جایگزینی سنسورهای سرعت خودرو هستید، از دفترچه راهنمای خودرو استفاده کنید اما اگر نتوانستید اطلاعات را درک کنید بهتر است از افراد متخصص کمک بگیرید تا مشکلی برای شما به وجود نیاید زیرا احتیاط شرط عقل است.

علائم رایج خرابی سنسور سرعت خروجی

1) مشکلات گیربکس Al4

اطلاعات سنسور سرعت خودرو توسط VSS (Vehicle Speed Sensor) به ماژول کنترل گیربکس AL4 (TCM) و یا ماژول کنترل نیروی محرکه (PCM) برای تعیین زمان شیفت منتقل می‌شود.

یکی از شایع‌ترین علائم خرابی سنسور سرعت، عملکرد غیر طبیعی گیربکس Al4 است. اگر VSS معیوب باشد، گیربکس ممکن است علائمی مانند تاخیر در تعویض دنده، تعویض سخت و کاهش محدودیت عملکرد دنده را نشان دهد.

2) اطلاعات غلط سرعت سنج

بسیاری از وسایل نقلیه از VSS به عنوان ورودی اولیه برای آگاهی از عملکرد سرعت سنج استفاده می‌کنند. بنابراین عملکرد نامناسب VSS می‌تواند باعث تفسیر نادرست اطلاعات در سرعت سنج شود. شاید خودروی شما بدون سرعت سنج به کار خود ادامه دهد اما ندانستن میزان سرعت، رانندگی ایمنی را برای شما ایجاد نمی‌کند.

3) عدم توانایی در کنترل کروز

گیربکس al4 ؛ کنترل کروز

گیربکس al4 ؛ کنترل کروز

قبل از توضیح دادن این قسمت بیاید کمی با کنترل کروز (Cruise Control) آشنا شویم. ترجمۀ فارسی این عبارت همان سیستم نگهدارنده است. این سیستم به خودروها شرایط کنترل سرعت در یک وضعیت ثابت را فراهم می‌کند. اما خرابی سنسور سرعت خروجی چگونه روی این سیستم اثر می‌گذارد؟

به طور معمول، کنترل کروز در وسیلۀ نقلیۀ شما به محض دریافت اطلاعات از VSS به صورت خودکار توسط PCM غیر فعال می‌شود. همۀ این‌ها باعث می‌شود، سیستم با توجه به اطلاعاتی که از سنسورها دریافت کرده است کاری کند که خودرو با سرعت ثابت حرکت کند. بنابراین با اطلاعات نادرست از VSS این سیستم سرعت خودرو را به درستی کنترل نمی‌کند.

4) روشن شدن چراغ موتور

چراغ چک موتور در خودروی شما می‌تواند به علت‌های متعددی توسط PCM روشن شود. اما یکی از دلایل آن معیوب بودن VSS است. در این حالت شما باید وسیلۀ نقلیۀ خود را به یک ابزار اسکن OBD-II متصل کنید تا مطمئن شوید که کد خطای نشان داده شده مختص به نقص در VSS است.

علت خرابی سنسور سرعت چیست؟

  • نقص الکتریکی داخلی در سنسور سرعت

یک سنسور سرعت معیوب که از داخل آسیب دیده باشد می‌تواند سیگنال‌های غیر طبیعی ایجاد کند یا اصلا سیگنالی را ایجاد نکند. در این صورت اگر به معیوب بودن VSS مشکوک هستید و یا اینکه سنسور شما دچار شکستگی و فرسودگی شده است بهترین راه‌حل این است که از یک مکانیک کمک بگیرید تا با انجام آزمایش‌های متعدد آن را بررسی و یا تعویض کند.

3) سنسور فشار خط

این سنسور در زیر پوستۀ گیربکس قرار دارد و ECU را از فشار خط هیدرولیک آگاه می‌کند. مزیت‌های این اطلاعات به صورت زیر است.

1) مقادیر فشار خط را که به تازگی اندازه گرفته شده است با مقادیر قبلی موجود در حافظه، مقایسه می‌کند.

2) فشار خط را به وسیلۀ شیر سلونوئیدیِ کنترل فشار تنظیم می‌کند.

4) سنسور فشار روغن

وظیفۀ این سنسور این است که فشار روغن را به ECU اعلام کند و ECU فشار مدار را توسط شیرهای مخصوص این کار تنظیم می‌کند. در واقع این سنسور، با منتقل کردن فشار هیدرولیک اصلی به ECU می‌تواند مقدار فشار اصلی را به وسیلۀ شیر برقی تصحیح کند.

ممکن است با کار کردن زیاد گیربکس AL4، در سنسور فشار روغن مشکلاتی به وجود بیاید. به این معنی که این سنسور حتی به کوچک‌ترین فرسودگی در گیربکس AL4 هم حساس است و بلافاصله بر روی واحد کنترل خطاها را نمایش می‌دهد.

 به همین علت اگر به این خطاها توجه نشود گیربکس شما عملکرد مناسبی نخواهد داشت. اگر چنین مشکلی دارید در اسرع وقت خودرویتان را به تعمیرگاه ببرید تا با هزینۀ کمتر مشکل را برایتان رفع کنند.

منظور از وضعیت اسپرت (Sport) و وضعیت زمستانی (Snow) چیست؟

sport and snow - گیربکس AL4

1) وضعیت اسپرت:

در وضعیت اسپورت، پر سرعت‌ ترین حالت ممکن اعمال می شود. البته در این حالت طبیعی است که مصرف سوخت هم بالاتر می رود. این وضعیت بدون در نظر گرفتن مصرف سوخت، از کارکرد موتور به بهترین نحو استفاده می‌ کند.

2) وضعیت زمستانی:

وضعیت زمستانی برای هنگام حرکت بر روی سطوح لغزنده است. استفاده از وضعیت زمستانی باعث کاهش گشتاور در چرخ‌ های متحرک می‌ شود.

وضعیت زمستانی - گیربکس AL4
وضعیت اسپورت - گیربکس AL4
شماره تماس تعمیرگاه سروستانی

چهار توصیه برای مکانیک ها:

  • هرگز سیستم انتقال نیرو را بدون محافظ روی زمین قرار ندهید.
  • وقتی گیربکس برداشته می‌ شود، باید پایۀ نگهدارنده مبدل وارد شود.
  • برای اتصال دنده به موتور باید از پین مرکزی استفاده شود.
  • قبل از اتصال گیربکس به موتور، پین مرکز را بردارید.

مشکل در باند ترمز

با تغییر مکرر فشار روغن (که ممکن است به علت خرابی سنسور باشد)، باند ترمز آسیب می‌بیند. بسیاری از رانندگان بر این باورند که سفارش قطعات یدکی بسیار ارزان‌تر است، اما باید بدانید بسیاری از قطعات گیربکس AL4 به سختی یافت می‌شوند.

در ابتدا به علت کیفیت بد و عملکرد نامناسب این گیربکس، تصمیم به ایجاد تغییراتی در آن شدند. به همین علت گیربکس AL4 به صورت مداوم در حال تغییر است تا بهترین عملکرد را در اختیار عموم مردم قرار دهد.

مطلب مرتبط: گیربکس اتوماتیک

مدیریت تعویض دنده:

در گیربکس AL4 تعویض دنده به وسیله یک واحد الکترونیک انجام می‌ گیرد. ECU به منظور کنترل شیر های موتورریزه و رگلاتورهای واحد هیدرولیک کامپیوتر از سنسورهای مختلف پیام‌ هایی می‌گیرد.

1ـ پتانسیومتر دریچه گاز که موقعیت دریچه گاز را اعلام می‌ کند.

2ـ سنسور سرعت موتور

3ـ سنسور سرعت توربین که سرعت ورودی گیربکس را نشان می‌ دهد.

4ـ سنسور سرعت خودرو که در مقابل دنده پارک شده نصب است.

5ـ سنسور دمای روغن

6ـ کنتاکتور چند منظوره که وضعیت اهرم انتخاب دنده را اعلام می‌ کند.

7ـ کلید ترمز که زمان استفاده از ترمز را اعلام می‌ کند.

روشن شدن نمایشگر S و * با صدای بوق اخطار

روشن شدن نمایشگر S و * با صدای بوق اخطار، به معنی وجود اشکال در گیربکس است؛ اما علت آن چیست؟

1ـ ضعیف یا خراب شدن شیربرقی.

2ـ رسیدن شمارنده روغن گیربکس به حدی که باید تعویض شود.

3ـ کمتر یا بیشتر شدن فشار روغن از محدوده تعیین شده.

4ـ مسدود شدن مجرای گردش روغن گیربکس.

5ـ نقص در تامین ولتاژ ECU.

6ـ قطع شدن ارتباط کابل سریال ECU با پنل.

7ـ چرب شدن و یا کثیف شدن سوکت های ارتباطی بین اجزای گیربکس.

فواید روغن کاری گیربکس al4

همان طور که می‌دانید روغن گیربکس‌های اتوماتیک و دستی با یکدیگر تفاوت دارند. مایع گیربکس Al4 علاوه بر روغن کاری و تمیز کردن باید خاصیت خنک‌کنندگی هم داشته باشد. با گذر زمان تاثیر مایع بر روی اجزای گیربکس کاهش می‌یابد. بنابراین تعویض به موقع آن را جدی بگیرید.

ECU در گیربکس AL4 شامل “شمارندۀ میزان سایش روغن” است که بر اساس دمای کارکرد، وقایع خطا (اطلاعاتی که از سنسورها دریافت می‌کند) به شما هشدار می‌دهد تا روغن را تعویض کنید. در ادامه فواید روغن کاری گیربکس اتوماتیک و گیربکس AL4 را توضیح می‌دهیم.

1) عملکرد هیدراترانسفورماتور را تثبیت می‌کند.

2) گرمای زیاد باعث کاهش عملکرد چرخ‌دنده‌ها می‌شود که بر روی هیدراترانسفورماتور اثر منفی می‌گذارد. اما استفاده از روغن مناسب از شدت این گرما می‌کاهد و در نهایت عملکرد مناسب سیستم را تضمین می‌کند.

3) مانع از سایش قطعات مهم در گیربکس AL4 می‌شود. شما با جدی گرفتن سرویس‌های دوره‌ای می‌توانید از بروز خطاها و مشکلات در گیربکس جلوگیری کنید.

برای روان کاری بهتر روغن گیربکس‌های اتوماتیک به آن ترکیبات مواد افزودنی اضافه می‌کنند. در واقع ترکیبات افزودنی تاثیرات زیادی دارند که در ادامه چند مورد را توضیح می‌دهیم.

  • روان کاری عناصر متقابل
  • کاهش سطح کف کردن
  • افزایش توانایی برای خنثی کردن سایش در قطعات گیربکس AL4
  • کاهش دمای التهاب
  • محافظت بیش‌تر از قطعات در برابر خوردگی و کاهش اصطکاک در صفحه‌های کلاچ

• فروشگاه: لوازم و قطعات گیربکس (چینی، فرانسوی و…)

دربارۀ تعویض روغن گیربکس AL4

روغن گیربکس al4

تولید کنندگان فرانسوی در ابتدا تصور می‌کردند که گیربکس AL4، برخلاف سایر گیربکس‌های اتوماتیک نیاز به تعمیر و نگهداری ندارد. اما این یک باور غلط بود و گیربکس AL4 هم مانند سایر گیربکس‌های اتوماتیک نیاز به تعویض روغن و سرویس دوره‌ای داشت.

در حقیقت MCPP حاوی یک میل لنگ پر روغن است. گیربکس AL4 بر اساس چرخش چرخ دنده‌ها عمل می‌کند. بنابراین چرخ‌دنده‌ها نیاز به یک روان کننده دارند. اما به طور کلی روغن کاری برای بخش‌های متحرک خودرو بسیار لازم است. زیرا به این بخش‎ها کمک می‌کند تا به صورت روان‌تر و راحت‌تر حرکت کنند و کارشان را انجام دهند. در نتیجه عملکرد گیربکس AL4 بهتر می‌شود.

تعویض روغن و به طور کلی بررسی میزان روغن برای گیربکس AL4 که رابط میان موتور و چرخهاست، بسیار ضروری است. زیرا همانطور که در مطلب گیربکس اتوماتیک به آن اشاره کردیم، گیربکس‎ها نیروی تولید شده توسط موتور را به چرخ‌ها منتقل می‌کنند و مهم‌ترین قسمت خودرو به حساب می‌آیند.

هر آنچه باید قبل و بعد از تعویض روغن گیربکس AL4 بدانید!

صاحبان خودرو تلاش می‌کنند که از اتومبیل خود و گیربکس آن مراقبت کنند. یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید انجام دهند تعویض روغن است. قبل از تعویض روغن گیربکس AL4 باید توجه داشته باشید که علاوه بر موتور، گیربکس AL4 هم نیاز به گرم شدن دارد. رانندگان باید به گرمای گیربکس توجه داشته باشند.

پس از تعویض روغن گیربکس AL4 باید توجه داشته باشید در ابتدای حرکت از شتاب و سرعت زیاد خودداری کنید. زیرا این کار به گیربکس شما آسیب جدی وارد می‌کند. روغن گیربکس اتوماتیک AL4 باید هر 40 هزار کیلومتر تعویض شود. تا علاوه بر عملکرد بهتر اجزای گیربکس، طول عمر گیربکس افزایش یابد.

سطح روغن گیربکس AL4 را بررسی کنید

در گیربکس‌های اتوماتیک حرارت بیش‌تری نسبت به گیربکس‌های دستی ایجاد می‌شود. و همانطور که در مطلب مربوط به “روغن گیربکس اتوماتیک” به آن اشاره کردیم، گرما کیفیت روغن را کاهش می‌دهد. به همین علت در صورت تعویض نکردن روغن، قطعات داخلی گیربکس AL4 فرسوده می‌شوند.

ویژگی‌های روغن گیربکس اتوماتیک

1) گران‌روی پایین

2) آب گریزی

3) مقاومت در برابر گرما

4) خاصیت ضد کف و ضد حباب

گیربکس 206

گیربکس AL4 - گیربکس 206

یکی از خودروهای محبوب دو دهه اخیر در ایران پژو 206 است. گیربکس این خودرو از نوع تیپ ترونیک بوده و با مشارکت شرکت رنو فرانسه ساخته شده است. طراحی پژو 206 مطابق با استانداردهای روز دنیا است و شتاب بالا، قابلیت دینامیکی خوب، سازگاری با محیط زیست و مصرف سوخت پایین سبب محبوبیت بیش‌تر این خودرو شده است.

مهم ترین قسمت یک خودرو گیربکس آن است که سرعت و نیروی تولید شده در موتور را کنترل می‌کند. گیربکس 206، همان گیربکس AL4 است.

گیربکس 206، گیربکس الکترومکانیکی است که توسط یک کنترل یونیت به نام EGS کنترل می‌شود. این گیربکس هوشمند قادر است الگوی تعویض دنده را مطابق با رانندگی فرد انتخاب کند. گیربکس‌ AL4، در مقایسه با سایر گیربکس‌های موجود، از کیفیت مناسب تری برخوردار است. داشتن سیستم تعویض کلاچ سیاره‌ای، بهره بردن از دو سیستم دستی و اتومات برای تعویض دنده و محدودۀ سرعت مناسب برای دنده‌ها باعث افزایش محبوبیت این گیربکس شده.

بررسی مشکلات گیربکس 206

1) اگر گیربکس شما بیش از حد گرم شود ممکن است صدای تقه زدن را بشنوید. دلیل اصلی آن گرم شدن روغن گیربکس 206 یا همان رقیق شدن روغن است که با بالا رفتن دمای موتور، روغن گیربکس دچار فرار شدن می‌شود.

2) گاز اضافی خوردن گیربکس 206، ممکن است به علت گرفتگی در فیلتر روغن گیربکس باشد. در صورت مشاهده این مشکل هر چه سریع‌تر به تعمیرگاه مراجعه کنید.

3) اگر راننده دنده را در حالت درایو قرار دهد اما نمایشگر دنده و گیربکی 206 آن را اجرا نکند، مشکل از سوئیچ (Selectore) گیربکس است.

اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید به شما پیشنهاد می‌کنیم مطالب مربوط به “گیربکس 206” را به طور کامل مطالعه کنید.

گیربکس پارس

گیربکس پارس - پژو پارس

یکی از محصولات خوب شرکت ایران خودرو، پژو پارس است. موتور اولیۀ این خودرو L3 بود که یک موتور سطح پایین محسوب می‌شد اما با تولید و استفادۀ از موتور TU5، محبوبیت این خودرو دو چندان شد.

گیربکس پارس از نوع گیربکس AL4 است. پژو پارس اتوماتیک از یک موتور 1.6 لیتری و 4 سیلندر استفاده می‌کند و موتور آن به TU5 مجهز شده و توانایی تولید قدرتی با 105 اسب بخار و 142 نیوتن متر را نیز دارد.

مبدل گشتاور در گیربکس پارس، جای کلاچ را گرفته و وظیفۀ آن افزایش تدریجی گشتاور در حرکت است و از طریق ارتباط هیدرولیک، حرکت موتور را به گیربکس منتقل می‌کند و این عملکرد بر اساس هیدرودینامیک مایع است.

گیربکس AL4 و موتور TU5 در پژو پارس

گیربکس اتوماتیک AL4، دارای یک برنامۀ تعیین میزان آلودگی روغن است که با رسیدن برق مثبت سیستم جرقه فعال می‌شود. مکانیزم گیربکس پارس بسیار مهم است و تنظیم کنندۀ این مکانیزم در واقع دو زنجیرۀ چرخ دنده است که به شکل سیاره‌ای حرکت می‌کنند.

سیستم انتقال قدرت متناسب با موتور پارس (TU5)، از نوع مکانیکی AL4، با کلاچ هیدرولیکی و الکترونیکی و با دیفرانسیل جلو است. این موتور بسیار بادوام، کم استهلاک، کم مصرف، نرم و پر شتاب است به همین علت جزء ماندگارترین و بهترین موتور در بین محصولات ایران خودرو است.

از طرفی دیگر تعویض دنده در گیرکس پارس توسط یک واحد الکترونیکی انجام می‌شود. در واقع این گیربکس برای مدیریت و کنترل شیرها و رگلاتورهای واحد هیدرولیک، از سنسورهای مختلف پیام‌ها را دریافت می‌کند.

معایب گیربکس AL4 در پارس

گیربکس پارس (AL4)، در قسمت فنی و طراحی خود دارای معایبی است. برای مثال این گیربکس پس از مدت کوتاهی دقت و کیفیت اولیۀ خود را از دست می‌دهد و باعث می‌شود شما با صدای آزار دهنده رو به رو شوید.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب مربوط به “گیربکس پارس” را مطالعه کنید.

گیربکس اتوماتیک مگان

گیربکس اتوماتیک مگان - گیربکس al4

رنو مگان (Renault megane)، یکی از خودروهای پر طرفدار در کشور ما است.

این خودرو توسط شرکت رنو فرانسه ساخته شده است. نسل اول این خودرو با نام megane I در سال 1995، نسل دوم آن در سال 2002 با نام megane II، در سال 2008 نسل سوم با نام megane III در نمایشگاه بین‌المللی موندیال پاریس و در آخر نسل چهارم این خودرو با نام megane IV در سال 2016 به بازار عرضه شد.

در ادامه به طور خلاصه گیربکس اتوماتیک مگان، نحوۀ عملکرد این گیربکس و مشکلات آن را خواهیم گفت. برای اطلاعات بیش تر می‌توانید مطالب مربوط به “گیربکس AL4” و “گیربکس اتوماتیک مگان” را مطالعه کنید.

جایگزین شدن گیربکس اتوماتیک با دنده ای

با پیشرفت علم و تکنولوژی، گیربکس اتوماتیک جایگزین گیربکس‌ دستی شد. رانندگی با خودروهای اتومات راحت‌تر بوده و مصرف سوخت پایین‌تری نیز دارند.

گیربکس اتوماتیکی که در مگان به کار رفته از نوع AL4 است که یک گیربکس عرضی پنج دنده‌ای است. گیربکس اتوماتیک مگان دارای دو سیستم کلاچ سیاره‌ای و دو سیستم دستی و اتومات برای تعویض دنده است همانطور که در مطلب مربوط به گیربکس AL4 به آن اشاره کردیم، این گیربکس از نوع تیپ ترونیک است به همین علت گیربکس Al4 را می‌توان یک گیربکس مناسب ارزیابی کرد.

تعویض دنده

تعویض دنده در گیربکس اتوماتیک خودرو مگان توسط یک واحد الکترونیکی انجام می‌شود، کامپیوتر (ECU)، برای کنترل شیرها و رگلاتورهای واحد هیدرولیک، پیام‌های مختلفی از سنسورها دریافت می‌کند. برای آشنایی بیش‌تر با انواع سنسورها مطلب مربوط به گیربکس اتوماتیک مگان را مطالعه کنید.

نتیجه گیری:

AL4 بر روی خودرو های فرانسوی قرار می گیرد و برای فرانسوی ها بسیار محبوب است. طراحی آن ساده اما کاملاً استاندارد است. در گیربکس AL4 نکات ظریفی وجود دارد، به عنوان مثال، جعبه دنده مستعد گرم شدن بیش از حد است.

با این حال، مزایای بسیاری هم وجود دارد. برای مثال، مکانیسم سیاره ای جعبه دنده کاملاً قابل اعتماد است و کنترل برق نیز عملکرد خوبی دارد.

اگر وضعیت و شرایط اتومبیل خود را با دقت بررسی می کنید، و اگر به یک سواری آرام علاقه مند هستید، گیربکس Al4 یک گزینه بسیار مناسب است. اما اگر ریتم رانندگی سریع با تعویض دنده مکرر را ترجیح می دهید، بهتر است گیربکس اتوماتیک دیگری را انتخاب کنید.

مطالب مرتبط

4 نظر در “گیربکس AL4

  1. ناصر گفت:

    سلام وقت بخیر ببخشید من پارس اتومات 97دارم پنجاه هزار کارکرد داره ،دستگاه دیاگ خطای سنسور دور موتور ورودی گیربکس ،گاهی وقتا ماشین میزنم تو D اول می‌ره یک بدون حرکت کردن بعد دوسه ثانیه ماشین می‌ره تو دنده دو یا سه وقتی حرکت کردم و افتادم رو دور با رسیدن سرعت به پنجاه شصت تا یا معکوس کشیدن ول میشه ،با یه سنسور استوک هم جابجا کردم دوهفته خوب شد دوباره برگشت عیبش

    1. درود بر شما دوست عزیز
      اگر که با تعویض سنسور تغییری نکرده احتمال خرابی سنسور استوک هست و احتمال اینکه ایراد از TCU گیربکس باشد زیاد است. تشریف بیاورید با دستگاه تخصصی گیربکس چک شود. سپاس از شما

  2. محمد گفت:

    سلام داستر اتوماتیک 2016 دارم گاز هرز میخوره و در سربالایی خیلی ضعیفه طوریکه ماشین بعضی وقتها وایمسته راهنمایی بفرمایید

    1. امیر رضا قناعتیان گفت:

      درود بر شما
      دلیل گاز هرز خودرو فرار روغن داخل گیربکس هست و دلیل ضعف خودرو در سربالایی از توربین می باشد. در صورتی که سوال دیگه ای دارید، با بخش فنی ما با شماره 09171067318 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *